Podstrona: Bolid PMT-06e najlepszy w konkurencji Efficiency / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

Bolid PMT-06e najlepszy w konkurencji Efficiency

2024-08-14 , red.  Marta Jagiełowicz
kategoria: Wydarzenia
Bolid PMT-06e na torze Autodrom Most,

Bolid elektryczny zbudowany w 10 miesięcy przez ponad 100 studentów z Politechniki Rzeszowskiej miał swoja premierę na torze w Czechach. Debiutując w kategorii konstrukcji elektrycznych, nasi studenci zdobyli 1. miejsce w konkurencji Efficiency na 48 zespołów startujących w zawodach Formuły Student.

PMT-06e to nazwa pierwszego bolidu elektrycznego zbudowanego przez PRz Racing, czyli studentów z Koła Naukowego Formuła Student z Politechniki Rzeszowskiej. Po bardzo udanym ubiegłym sezonie z bolidem spalinowym zespół postanowił wspiąć się na wyższy poziom i zbudować pierwszy bolid elektryczny na Podkarpaciu.

Zmiana klasyfikacji w Formule Student jest niezwykle trudnym wyzwaniem. Zawody obejmują wiele konkurencji dynamicznych i statycznych, podczas których studenci prezentują nie tylko umiejętności swojego bolidu na torze, lecz także wiedzę i umiejętności inżynierskie. Wśród nich znajduje się konkurencja Efficiency, która polega na przejechaniu wyścigu głównego na jak najmniejszym zużyciu energii w jak najlepszym czasie.

Na zawodach Formuła Student Czech Republic odbywających się w sierpniu na torze Autodrom Most Bolid PMT-06e pokonał dystans 22 km, zużywając jedynie 3,5 kWh. Tyle wystarczyło, aby wygrać z 45 zespołami z całego świata. Do tej pory nie udało się to żadnemu zespołowi z Polski.

Podsumowując czeską edycję wydarzenia, zespół PRz Racing znalazł się na 12. pozycji w klasyfikacji generalnej bolidów elektrycznych, co jest świetnym wynikiem osiągniętym przez naszych studentów podczas pierwszego startu w nowej klasyfikacji.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję